D-vitamin har länge varit i ropet i hälsokretsar. Nu är det "mainstream" att ta extra D-vitamin, särskilt på vintern. Men tidigare varnades för högre doser. Men är det så att att mer D-vitamin verkligen är bättre?
Forskare och läkare inom hårmineralanalysens värld varnade faktiskt i början för nackdelar med att ta D-vitamin som tillskott. Då D-vitamin - ihop med bisköldkörtlarnas funktion - ökar kalciumupptaget i tarmen kan vi faktiskt få för mycket kalcium både i blodet och i andra vävnader. Det kallas hyperkalcemi.
Kroppens egen tillverkning och omsättning av D-vitaminet är en komplicerad historia. Det finns massor av olika former av D-vitamin, som egentligen borde räknas som ett hormon, då kroppen kan skapa det själv. Byggstenar till D-vitamin är desamma som till andra steroidhormoner: kolesterol.
Mycket pekar på att D-vitamin egentligen är en budbärare.
De mest kända formerna av D-vitamin är de som kallas aktiv respektive lagringsform. Den form som oftast mäts är den aktiva formen. Ett högt aktivt D-vitamin är kopplat till infektion och inflammation. När kroppen upptäcker en infektion, formar den om det inaktiva lagrade D-vitaminet till aktiv form, som i sin tur signalerar till immunförsvaret att bekämpa infektionen.
Så om vi mäter den aktiva formen i blodet, och ser att den - enligt standardvärdena - är låg, är det inte säkert att det betyder att vi har brist på D-vitamin. Lagringsformen kanske är utmärkt. Ett lågt aktivt D-vitamin kanske betyder att vi inte har någon infektion kroppen bekämpar just nu. Å andra sidan behöver ett högt aktivt värde inte betyda att allt är bra, utan det kan vara ett tecken just på att vi har en infektion.
Men det finns annat som spelar in. En del infektioner verkar kunna blockera en D-vitaminreceptor i cellerna. Även genetiska variationer påverkar hur vi omsätter D-vitamin.
All denna nya - eller nygamla - osäkerhet kring D-vitamin, har gjort att många hälsoarbetare och näringsterapeuter gått tillbaka till rådet att vara försiktig med höga doser D-vitamin. Och att inte blint utgå från ett blodvärde av aktivt D-vitamin.
Om vi sätter på oss de evolutionära glasögonen, och funderar: hur har människan kunnat överleva på platser med så extremt olika förutsättningar? Vid ekvatorn, i arktiska klimat, högt uppe i berg eller i öknar?
Svaret finns nog någonstans i att vi formades genom att ta tillvara de resurser som fanns på platsen. Vi levde utomhus med naturligt ljus från solen. Vi har inte förrän de senaste 350 åren förgiftat våra kroppar, våra jordar, hav och luft med onaturlig strålning och kemikalier, och levt större delen av våra liv inomhus framför skärmar.
Att låta kroppen göra det den själv kan i så stor utsträckning som möjligt och att använda så obearbetad föda det går, kan vara en väg till balans och ökad hälsa.
Obearbetad rå torskleverolja - så kallad EVCLO - kan vara ett sätt att få i sig mer naturliga doser D-vitamin. Oljans samtidiga innehåll av ett brett spektrum fettsyror, A-vitamin och koppar kan stödja kroppens immunförsvar och energiproduktion även när solens UVB-strålar är frånvarande under de mörka årstiderna på våra extrema breddgrader, och vara ett komplement när vi inte äter tillräckligt med fet fisk, rom och skaldjur.
Fördelar med torskleverolja - förutom omega-3
Share
Jonna Höglund, dipl. näringsterapeut